Kansere yakalandı ama yılmadı: Çocuklarını okutmak için baÅŸladığı arıcılıkta iÅŸleri büyüttüKayseri’de çocukları için 6 yıl önce 5 kovan ile arıcılığa baÅŸlayan 3 çocuk annesi Åžerife Yurdakul, geçen süreçte kovan sayısını 50’ye çıkardı.10.05.2025 – 12:46Son Güncelleme : 10.05.2025 – 12:50 DHA
Hacılar ilçesi SakarçiftliÄŸi Mahallesi’nde yaÅŸayan 3 çocuk annesi Åžerife Yurdakul, 5 yıl önce çocukları için 5 kovanla arıcılığa baÅŸladı.
Üniversiteye giden kızına harçlık gönderebilmek bu iÅŸi sürdüren Yurdakul, geçen süreçte kovan sayısını 50’ye çıkardı. Geçen yıl rahatsızlanarak Kayseri Åžehir Hastanesi’ne baÅŸvuran Yurdakul’a, 3’üncü evre lenf kanseri teÅŸhisi konuldu. Bir yandan tedavisine, bir yandan da arıcılığa devam eden Yurdakul’un hastalığının ilerlemesi durdu. Arılarını ormanda yetiÅŸtiren Yurdakul hem hastalığıyla mücadele ediyor hem de çocuklarını okutabilmek için üretiyor.
YaÅŸadığı süreci anlatan Yurdakul, “Arıcılığa 5 kovanla baÅŸladım. Sonra arılarımı çoÄŸalttım. Resmi kurumlara baÅŸvurup, arılarımı resmi bir ÅŸekilde üretmeye baÅŸladım. 5-6 yıldır arıcılık yapıyorum. Kendi bağımın altında yetiÅŸtiriyordum. Sonra evimin yakınında ‘bir sorun olur, risk teÅŸkil eder, arı sokar, insanlar, evler yakın’ dediler. ‘Daha böyle daÄŸlık ortam olsun’ dediler. Ben de ormanlık alana gittim. Gerekli izinlerimi aldım. Sonra arılarımı buraya getirdim. YerleÅŸtirdim. Arılarımla uÄŸraşırken bana 3’üncü evre lenf kanseri teÅŸhisi kondu. Biraz zorluk yaÅŸadım” diye konuÅŸtu.
Arıcılık yaparken çevresi tarafından çeÅŸitli baskılara maruz bırakıldığını aktaran Yurdakul, “Bu iÅŸi üniversiteye giden kızıma, bir anne olarak harçlık verebilmek için yapma kararı almıştım zaten. Devam ettirmeye çalışıyorum ama hastalığımın zorluÄŸuyla bu iÅŸi ilerletirken ayrıca çevreden gelen baskılardan, bir kadın olmamdan dolayı hakkımda ihbar ve itirazlar yapıldı. Resmi olmama raÄŸmen hiçbir cezam, hiçbir suçum, hiçbir tutanağım olmamasına raÄŸmen, kurumlarla mücadele etmek durumunda kaldım” dedi.
Hastalık sürecine değinen Yurdakul, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Evde durunca insan ölümü bekliyormuÅŸ gibi hissediyor. Ama arılarımla ilgilenmek hastalığımı çabuk atlatmama yardımcı oldu. Ayrıca bizim buranın çiçek florası çok yüksek. Çiçeklerimizin florası yüksek olduÄŸu için kanser hastalığımdan dolayı endemik türlerin bitkilerinin polenleri daha faydalı. Bunlardan yararlandım. Kemoterapi dönemimde kemoterapinin etkisini atmak için gerçekten de çok faydası oldu. Polenli bal tükettim. SaÄŸlığım açısından da faydası oldu. Psikolojik açıdan da. Oturup kendime üzülmek yerine kendimi iÅŸime verdim. Hastalığımı atlatmam daha kolay oldu. Daha tamamen gitmiÅŸ deÄŸil, ilerlemesi durdu hastalığımın ama ÅŸu anda seviyorum arılarımı. Onlarla uÄŸraşıyorum. Vakit geçiriyorum.”
DiÄŸer annelere de üretmelerini öneren Yurdakul, “Evde oturmak yerine diÄŸer annelere önereceÄŸim tek ÅŸey; çocukları için hem evde hem dışarıda mücadele etmeleri. İlla okumuÅŸ olmak ÅŸart deÄŸil. Ellerinden gelen ÅŸeyin amacı için çalışmalarını öneririm. Bu iÅŸe çocuklarım için baÅŸladım ama daha farklı sorunlarla da uÄŸraÅŸtım. Çocuklarım için hem onlarla hem de hastalığımla mücadele ettim. Çocuklarım için yılmadım. Ayaktayım ve mücadele ediyorum. Bütün annelere de çocukları için mücadele etmelerini öneriyorum” dedi.
Haber Kaynak : NTV.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”
GÜNDEM
12 Mayıs 2025SPOR
12 Mayıs 2025GÜNDEM
12 Mayıs 2025SPOR
12 Mayıs 2025SPOR
12 Mayıs 2025GÜNDEM
12 Mayıs 2025GÜNDEM
12 Mayıs 2025